Tips & inspiration: så maxar du din midsommar 2023!

Tips & inspiration: så maxar du din midsommar 2023!

Nu närmar vi oss årets ljusaste tid och ljumma sommarkvällar, doften av syrener och årets första dopp i havet är precis runt hörnet. Det innebär även att det är dags att börja planera inför sommarens allra ljuvligaste högtid, nämligen midsommar! Kanske är det du som roddar årets tillställning? Det kan kännas riktigt mastigt att ta tag i all planering inför midsommarfirandet, men oroa dig inte! Vare sig du firar med familjen, vännerna eller hela släkten har vi tipsen som ser till att din midsommarfest blir en oförglömlig tillställning som varar långt in på den ljusa sommarnatten.

Köp produkterna online här: Bestickset Classic, Elegant Vas, Svea Servettringar, Coolie Champagnekylare.

Duka bordet inför midsommar

Midsommar är en högtid som till stor del handlar om att njuta av god mat och spendera kvalitetstid med nära och kära. Därför kan det vara en bra idé att förbereda en vacker dukning som gör det till en fröjd att spendera lång tid vid bordet! Det behöver inte vara svårt att få till en riktigt snygg midsommardukning - med endast några små detaljer kan du förgylla hela bordet! Blommor, servettringar och vackra bestick gör att dukningen blir både vacker och inspirerande. Hos Dorre hittar du eleganta bestickset, stilrena blomvaser, fina servettringar och smidiga dryckeskylare som alla blir mycket fina på midsommarbordet. Känner du kanske för något helt nytt i år? Varför inte skrota vanliga bord och stolar för att testa en picknickliknande dukning som gör sig utmärkt på bild?

Psst! Bär ut flaskor och dryck på ett stilrent sätt med flaskbacken “Tage”.

Recept på god midsommarmat

När det kommer till smakrika måltider är midsommar ett utmärkt tillfälle att bjuda på såväl klassiska som nya recept. Vare sig du funderar på att bjuda på en riktigt maffig jordgubbstårta eller om du vill servera en klassisk västerbottenpaj har vi samlat våra allra bästa och somrigaste recept för dig här nedan!

Tips på somrig potatissallad till midsommarfesten

En god potatissallad med rädisor är en riktig stapel på midsommarfiranden, nationaldagsfiranden och andra sommarfester. Att göra en smarrig potatissallad är lika enkelt som det är gott. Här hittar du vårt allra bästa recept!

Psst. Somriga sallader som den nedan serveras allra bäst i vår fina salladsskål “Glitter”!

Det behöver du:

800 g färskpotatis
1 knippe dill
1 knippe rädisor
2 teskedar torkad dragon
1 rödlök

Dressing

2 teskedar dijonsenap
Salt
Peppar
2 teskedar honung
Ringla över en halv dl rapsolja/olivolja

Så gör du:

  1. Hacka potatisen, rödlöken och rädisorna.
  2. Tillsätt dill och torkad dragon
  3. Börja blanda ihop dressingen; ha i dijonsenap, salt, peppar, honung och olivolja/rapsolja i en skål
  4. Häll på dressingen och blanda väl.

Är du ute efter fler goda rätter med potatis? Missa då inte vår artikel med 3 snabba och enkla potatisrecept!

Recept på klassisk västerbottenpaj

Det här behöver du (8 portioner):

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 ägg

Fyllning

3 ägg
2 ½ dl mellangrädde (27%)
1 dl mjölk
300 g Västerbottenost
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Garnering

En klick gräddfil
Löjrom
Hackad gräslök / dill

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Börja tillaga pajdegen genom att blanda mjöl och smör i en bunke. Tillsätt ägget och fortsätt blanda ihop till en deg.
  3. När degen är färdigblandad bör den tryckas ut i en pajform, helst en med ca. 25 cm i diameter för att få till 8 portioner.
  4. Ställ in pajen i kylen och låt den vila i 8 minuter.
  5. Dags att förgrädda pajen i ugnen! Se till att nagga botten av pajen med en gaffel innan du ställer den i ugnen.
  6. Förgrädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
  7. Börja blanda ihop fyllningen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, riv osten och tillsätt tillsammans med svartpeppar och salt.
  8. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen har fått fin färg.

Så bakar du den godaste midsommartårtan!

Finns det någon bättre efterrätt på sommaren än en riktigt god gräddtårta garnerad med jordgubbar och färska bär? Nedan hittar du recept på en riktigt smarrig midsommartårta som förtjusar såväl vuxna som barn.

Detta behöver du (Sverigetårta med jordgubbar):

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Till fyllningen:
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Topping:
Grädde
Jordgubbar
Citronmeliss/mynta

(För klassiskt recept byt ut toppingen mot florsocker)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med kokhett vatten. Blanda till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 33 min. Ta ut och låt svalna.
  5. Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och blanda ner mjölk och vaniljsocker. Dela kakan på mitten.
  6. Häll smörfyllningen mellan tårtbottnarna på båda sidor och sätt ihop dem igen.

Smeta på grädde, lägg på jordgubbar och toppa med citronmeliss eller mynta.

Enkla tilltugg till midsommarfesten

Något som gör succé till såväl lunch, middag och tilltugg är lite trevliga smårätter. Snittar och plock med somriga inslag är nästan ett måste på midsommarfirandet. Nedan har vi samlat ett härligt recept på plock i glas som är både enkelt och gott. Mixa och matcha tillbehören precis hur du vill! Ställ fram skålarna och låt gästerna njuta av lite gott tilltugg under minglet, middagen eller festen. Oavsett vilket plock du väljer att inkorporera på din tillställning serveras de snyggast i våra Glenda dessertskålar.

Plock i glas- det behöver du:

Valfritt knäcke/kex
Valfri ost (vi tog brie)
Oliver
Prosciutto
Jordgubbar
Pistagenötter

Vill du ha tips på fler enkla och somriga tilltugg? Här hittar du vår artikel med tips på två enkla efterrätter med jordgubbar!

Tips på lekar till midsommarfesten:

Förutom att bjuda på härlig dans och sång är midsommar även en högtid fylld av roliga lekar. Vare sig du ska utmana gästerna på en stor femkamp eller om du vill underhålla festens yngre gäster med en rolig aktivitet, har vi tipsen för dig. Glöm inte att motivera deltagarna lite extra med ett festligt pris!

Anordna en hisnande femkamp:

Femkampen är den perfekta aktiviteten på midsommarfirandet med familj och vänner. Genom att välja fem spännande tävlingsgrenar ger du deltagarna en chans att visa sina unika förmågor och styrkor.

 

Tips på roliga lekar att inkludera i femkampen:

  • Prickkastning: En mycket enkel gren som kan utföras med det man har tillgängligt hemma. Plocka fram en gammal tennisboll och några hinkar ur förrådet och kör lite prickkastning! Ett annat bra tips är att ställa upp gamla metallburkar och försöka pricka dessa med antingen en sandsäck eller en liten boll. Har du en dart/piltavla kan även detta vara ett utmärkt alternativ.
  • Dragkamp: Ta fram ett rejält rep och knyt en flagga i mitten. Samla ihop lagmedlemmarna och låt två lag utmana varandra genom att försöka dra repet till sin sida.
  • Säckhoppning: En riktigt klassisk lek som många har provat! Säckhoppning är både utmanande och roligt. Allt som behövs är ett gäng sopsäckar som deltagaren sedan kliver in i och hoppar en viss sträcka med.
  • Balansera ägg på sked: Ytterligare en traditionell och utmanande gren inbegriper balanserandet av ett ägg på en sked. Här behöver deltagaren hålla skeden med ägget i munnen och snabbt ta sig runt en sträcka. Låt två deltagare från varje lag tävla mot varandra. Det lag som snabbast återvänder utan att tappa ägget koras till vinnare.
  • “Flip the cup”: En riktigt festlig lek som går att utföra med eller utan alkohol. Fyll en plastmugg med valfri dryck och låt en deltagare från laget dricka upp innehållet i muggen för att sedan försöka flippa muggen från bordskanten så att det landar med fel sida ned på bordet. När detta är gjort går turen vidare till nästa lagmedlem som ska göra exakt samma sak.
  • Irländsk julafton: Den här snurriga favoriten går bjuder både dig och gästerna på ett riktigt gott skratt. Se bara till att ta det försiktigt så att det inte finns något deltagarna kan slå sig på i närheten. Leken går ut på att en deltagare från varje lag ska springa fram till en pinne och med nedböjt huvud snurra 10 varv runt den för att sedan springa tillbaka till laget.
  • Musikquiz: En riktigt populär tävlingsgren som aldrig går ur tiden är ett klassiskt musikquiz. Blanda gamla favoriter med nya låtar och låt gästerna gissa titel, år och artist. Orkar du inte sammanställa ett eget quiz går det lika bra att söka på färdiga spellistor.

Spännande aktiviteter för barn & unga på midsommar:

  • Blunda och smaka: En rolig gren som festens yngre deltagare kan uppskatta är att blunda och smaka på olika saker. Allt som behövs är en ögonbindel och skålar/tallrikar till det deltagarna ska smaka på. Vill man göra en annan variant av leken går det minst lika bra att låta deltagarna känna på olika saker och gissa vad det är.
  • Stafettkubb: En riktigt rolig lek som engagerar både de äldre och yngre deltagarna är en klassisk stafettkubbstävling. Leken går ut på att deltagarna delas in i två lag som ställer upp sig på led bakom en startlinje. Framför varje lag, en liten bit ifrån startlinjen, ställs en rad med fem kubbar upp. Kubbarna ska stå med några meters mellanrum ifrån varandra med riktning från lagen. Längst bort från lagen ställs kungen upp. Varje lag får sedan en kastpinne som den första deltagaren i ledet ska kasta försöka pricka den närmaste kubben. Den som kastat måste sedan hämta pinnen och lämna den till den som står som nummer två och sedan ställa sig sist i ledet. Om man lyckas pricka kubben så att den välter får laget flytta fram till den plats där kubben stod och försöka sig på att välta nästa och så vidare tills alla kubbar ligger ner. Det lag som välter kungen har vunnit.
  • Pennan i flaskan: En riktigt rolig lek som kan lekas både individuellt och i lag. Leken utförs genom att varje deltagare knyter fast en penna i ena änden av ett snöre så att pennan pekar nedåt. Sedan knyter man snöret runt sin midja så att pennan hänger en bit nedanför rumpan. Alla deltagare får sedan ställa sig bakom en startlinje. En bit framför startlinjen står en flaska per deltagare. På given startsignal gäller det att springa fram till flaskan och försöka doppa pennan i flaskan. Händerna ska hållas bakom ryggen under hela tävlingen. Den första som lyckas doppa sin penna i flaskan vinner leken.

Vi på Dorre önskar dig en alldeles underbar midsommar fylld med skratt, god mat och härliga lekar i gott sällskap!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här