Börja sommaren med en hälsosam boost av ingefära

Tips & trix! Därför bör du boosta med ingefära inför semestern

När sommaren börjar närma sig vill vi såklart hålla oss friska och krya för att ha energi till att vara ute i det härliga vädret och ta till vara på det som årstiden har att erbjuda. Alla har vi nog varit med om att avslappning och semester inte allt för sällan också medför förkylningar eller andra sjukdomar. Att bli dålig när ledigheten börjar är så vanligt att det till och med fått ett eget namn: fritidssjukan, eller ledighetssjukan som det också kan kallas. Innan semestertiderna drar i gång på riktigt är det alltså extra viktigt att boosta kroppen med vitaminer och bra energi för att slippa dessa tråkigheter. Kolla därför in smarta tips och trix för att skala och riva ingefära, samt våra bästa recept med denna superrot för att hålla dig frisk och kry i sommar!

Boosta inför sommarens äventyr med en hälsosam ingefärashot

Vad är ingefära bra för? Därför är ingefära så nyttigt!

Ingefära har länge varit en populär krydda och ett naturligt läkemedel i många kulturer runt om i världen. Denna superrot har en rad fördelar för din hälsa och kan hjälpa till att förbättra allt från matsmältningen till immunförsvaret. Den har både antiinflammatorisk effekt, kan lindra illamående och mensvärk, öka metabolismen, förbättra hjärthälsan, samt minska stress och ångest. Ja du hör ju, finns det nåt ingefära inte kan hjälpa till med?

3 snabba tips & trix för att skala & riva ingefära

Vi vet att ingefära kan vara en klurig liten filur att handskas med. Därför har vi samlat de bästa och smidigaste tipsen för att skala och riva ingefära här. Ta del av våra trix nedan!

  1. Skrapa av skalet på ingefäran genom att skala med en sked istället för en skalare eller kniv. Det blir både lättare att komma åt samtidigt som du behåller mer av örten. Kolla in vår TikTok nedan där vi visar hur du går tillväga! 
  2. Pressa ingefäran med en vitlökspress istället för att riva. Mycket enklare!
  3. Om du ändå vill riva ingefäran kan du frysa den skalad för att lättare kunna riva den efteråt. Dessutom håller örten längre om du förvarar den i frysen. Win win!

Recept med ingefära - Ingefärsshot & inlagd ingefära

Och nu när du både fått veta hur fantastiskt hälsosam denna ört är och hur enkelt det kan vara att hantera den, vill du såklart ta del av härliga recept för att snabbt och smidigt ge kroppen den där extra vitaminboosten som behövs inför sommarsemestern. Kolla in våra favoritrecept med ingefära nedan!

Gör en hälsoboost med en nyttig ingefärsshot

En mirakelkur mot förkylning - Så lyckas du med din ingefära shot

Ingen har väl missat hypen kring den otroliga ingefärsshoten? Nä, trodde inte det. Det många däremot inte vet är att denna dryck blir mycket nyttigare om du gör den hemma själv. Ingefärsshots som köps i matbutiken kostar både skjortan och innehåller vanligtvis inte så mycket ingefära i förhållande till andra ingredienser. Det finns alltså ingen anledning att inte testa att göra en egen vitaminboost hemma istället:

Ingefärsshot recept:

1 l Vatten
300 g Färsk ingefära
0,5 dl Honung
250 g Citron

Gör så här:

  1. Skala & riv ingefäran grovt med ett rivjärn
  2. Häll i vattnet i en kastrull & lägg sedan i ingefäran
  3. Använd en termometer & värm blandningen till 60 grader & försök hålla temperaturen i ungefär 20 minuter. Försök att inte låta det koka upp eftersom mycket av vitaminerna isåfall försvinner
  4. Sila av ingefärabitarna med hjälp av en sil eller durkslag och blanda ner honungen i vätskan när det fortfarande är ljummet
  5. När blandningen svalnat pressar du i citronsaften. Använd gärna en citruspress för att få ut så mycket som möjligt av saften från citronen.
  6. Sila igen
  7. Förvara shoten i ett kylskåp.

Hur många ingefärashots kan man ta per dag? Överdriv inte ditt intag av ingefära. 1-2st shots per dag räcker gott och väl, vilket motsvara ca. 4g färsk ingefära.

Gör en perfekt inlagd ingefära som tillbehör till sommarmaten

Inlagd eller picklad ingefära? Ja, kärt barn har många namn, men oavsett vad du vill kalla det så pratar vi om samma sak. Inlagd ingefära funkar som tillbehör till all möjlig härlig sommarmat, men kanske speciellt till sushi eller andra asiatiska rätter. När du gör din egen inlagda ingefära slipper du dessutom annat onödigt innehåll. Den klassiska 1-2-3 metoden gör det enkelt att hålla koll på vad du ska stoppa i, nämligen 1 del ättiksprit, 2 delar socker, 3 delar vatten:

Inlagd ingefära recept

Ingefära
Ättiksprit
Socker
Vatten

Gör så här:

  1. Skala ingefäran
  2. Skär ingefäran längs med fibrerna i tunna skivor, exempelvis med en mandolin, osthyvel eller potatisskalare
  3. Placera ingefäran i en kastrull & tillsätt resten av ingredienserna enligt anvisningarna ovan
  4. Koka upp och låt puttra ett par minuter
  5. Låt allt svalna & häll sedan över ingefäran med sin lag i en burk med lock
  6. Förvara i kylen

Hur länge håller hemmagjord inlagd ingefära? Man brukar säga att egengjord inlagd ingefära håller ca 2 veckor i kylskåp. Men ofta håller den sig fräsch längre än så!

Gör en nyttig grön smoothie med ingefära

Smoothiebowl eller smoothie i glas med ingefära

Inget slår väl en fräsch fruktig smoothie på sommaren? Såklart inte! Genom att tillsätta ingefära får du dessutom ett härligt sting som gör din dryck extra uppfriskande. Välj om du vill göra den lite lösare för att dricka ur ett glas, eller använd mindre vätska, tillsätt is eller frys frukten innan du mixar för en krämigare konsistens och få en perfekt smoothiebowl!

Grön smoothie recept:

Banan
Mango
Bladspenat/grönkål
Citron
Färsk riven ingefära
En skvätt valfri mjölkdryck eller vatten

Gör så här:

  1. Mixa banan, mango, gröna blad, citron & en skvätt valfri mjölk eller vatten. Ju mer vätska du använder, desto lösare blir det. Hemligheten för en perfekt krämig smoothiebowl är att använda fryst frukt.
  2. Tillsätt en bit riven (eller pressad) ingefära & mixa igen tills smoothien är slät.
  3. Servera i ett glas, eller en skål & toppa med dina favorittoppings.
  4. Drick eller ät, och njut i sommarsolen!

Hur länge håller smoothie i kylen? Din smoothie håller ungefär 2-3 dagar i kylen, så om du vill göra en stor sats går det alldeles utmärkt! Ännu ett tips är att frysa smoothien i glassformar, så har du ett svalkande snacks till varma sommardagar.

Bonus! Även om den kanske inte innehåller färsk ingefära kan vi inte låta bli att tipsa om den ultimata sommardrinken: Moscow Mule! Spana in vårt recept på denna superfräscha drink här som har ett härligt sting med smak av just ingefära.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här